Blefaroplastie este interventia chirurgicala prin care se reda aspectul natural, tineresc al pleoapelor, prin indepartarea excesului de piele si a pungilor cu grasime cara au aparut in timp la nivelul pleoapelor.

Fiecare al treilea om prezinta, dupa o anumita vârsta, ptoza pleoapelor superioare, acestea fiind uneori atat de cazute incat pacientul este nevoit chiar sa ridice sprancenele pentru a putea vedea.

În ceea ce priveste pungile de sub ochi, ele reprezinta de obicei o mostenire genetica. În mod frecvent, atât femeile cât si barbatii sunt afectati în egala masura. Reasezarea tegumentului pleoapelor superioare si îndepartarea pungilor de sub ochi întineresc vizibil orice pacient.

Daca pleoapele usor cazute pot fi atractive în tinerete, mai târziu însa pot deveni o adevarata problema cosmetica. Ele sunt in principal rezultatul unei scaderi a tonusului musculaturii si tesutului conjunctiv apartinând pleoapei superioare, astfel ca tesutul adipos din interiorul orbitei este împins în jos. La aceasta se adauga si un exces cutanat, care permite chiar prinderea intre degete a unui pliu destul de semnificativ. Pleoapa superioara apare grea si îngrosata.

În mod asemanator, la nivelul pleoapei inferioare, datorita tesutului adipos proeminent, care în anumite zone face ca sacul conjunctival si muschiul orbicular sa bombeze, pot apare pungile.

Pentru ptoza pleoapelor superioare, interventia se efectueaza de obicei sub anestezie locala si dureaza cam o ora. Extrem de rar pot apare postoperator hematoame. Linia de incizie va fi situata într-o cuta a pielii, iar cicatricea este foarte greu de observat.

În cazul pungilor pleoapelor inferioare, incizia se face sub linia genelor, astfel încât nici acolo cicatricea nu va fi vizibila.

Ca si interventie în sine, blefaroplastie inseamna îndepartarea unei portiuni din piele, aflata in exces si din perna de grasime.

Pentru corectia excesului cutanat minim spre moderat se poate folosi peelingul cu laser CO 2 cu rezultate excelente.

Fiind o operatie delicata, se recomanda ca preoperator sa fiti intr-o stare de sanatate cat mai buna, sa nu fiti racita, in perioada ciclului, sau in convalescenta dupa o alta afectiune. Se recomanda evitarea consumului de alcool si fumatul (2 zile înaintea operatiei si dupa operatie pâna în a patra zi inclusiv). Orice tratament cu aspirina sau administrarea de anticonceptionale trebuie oprite cu 2-3 saptamani inainte de operatie. In ziua operatiei nu trebuie sa mancati si sa beti nimic.

Cu o zi inaintea interventiei, portiunea ochilor va fi demachiata cu atentie, deoarece resturile de rimel, sau fard pot ajunge în plaga si favorizeaza infectia. Pentru a evita lumina prea puternica, ce poate determina uneori contractii reflexe dureroase ale musculaturii pleopelor, va rugam sa va aduceti o pereche de ochelari de soare.

Interventia se face sub anestezie locala si poate dura aproximativ 30 de minute pentru fiecare pleoapa.

Imediat dupa operatie se recomanda aplicarea de comprese cu gheata câte 20 de minute pe ora la nivelul ambilor ochi, acestia fiind închisi. Procedeul va fi repetat si în urmatoarele 2 zile. Dupa ce efectele anesteziei au disparut, pot apare dureri, ce vor fi calmate prin medicatia pe care o veti primi.Va rugam sa folositi doar analgezicele indicate de noi. Doua zile postoperator, dormiti în pozitie semisezânda. Capatul patului unde va aflati cu capul, trebuie adus într-o pozitie de 45 grade.

A doua zi de la operatie, plaga poate fi deja clatita cu apa. Mâinile vor fi însa în prealabil spalate (curatate) cu grija. Ochii obositi pot fi tamponati usor cu un burete demachiant îmbibat în apa. În timpul dusului, jetul de apa nu trebuie directionat direct pe plaga.

Din a treia zi postoperator poate fi reluat privitul la televizor si cititul. Trebuie avut grija ca televizorul sau cartea sa fie situate deasupra planului ochilor. Exercitiile de clipire fortata sunt necesare începând cu a doua zi dupa operatie, cu capul tinut drept si ochii îndreptati spre tavan. Acest exercitiu va fi repetat zilnic de mai multe ori câte 5 minute, pentru toniferea muschilor pleoapelor. Dupa operatie, pe plaga va fi aplicat un unguent cu antibiotic, pe care îl veti primi de la Clinica Estet. Uneori este posibila o usoara secretie din plaga, care poate fi îndepartata prin tamponare usoara cu un servetel curat. Postoperator pot apare tumefieri si echimoze(vanatai) difuze, care dispar însa progresiv dupa 2-5 zile. Îndepartarea firelor de sutura se face a patra zi postoperator.

În urmatoarele trei zile nu aveti voie sa conduceti. La aproximativ 5 zile dupa operatie puteti deja aplica farduri de ochi. Lentile de contact pot fi purtate doar la 5 zile de la operatie. Va trebui sa renuntati pentru aproximativ 6 saptamâni la sauna, solar sau expunerea la soare.