Tulburare bipolara I. Tulburare bipolara II

Tulburarea bipolara I este o tulburare afectiva in care apar episoade maniacale pe langa episoade depresive, hipomaniacale sau mixte.
Un episod depresiv va avea simptome similare cu cel din tulburarea depresiva majora.

Episodul maniacal este caracterizat de o perioada de o saptamana (sau mai putin daca este spitalizat) de dispozitie elevata, expansiva sau iritabila. Pacientul este vesel, exuberant sau din contra mereu artagos, intr-un mod care nu este caracteristic persoanei.

Pe langa aceaste simptome mai prezinta: – grandoare sau stima de sine exagerata
– nevoie scazuta de somn
– locvacitate sau presiune de a vorbi (vorbeste intr-una, nu poate fi oprit)
– fuga de idei sau experienta subiectiva de accelerare a gandurilor (gandurile „alearga in cap”, nu se intelege ceea ce spune, incepe cu ceva si apoi divagheaza pana cand fraza devine ilogica)
– distractibilitate (toate ii atrag atentia, nu s epoate concentra)
– agitatie psihomotorie sau implicare crescuta in activitati (face curat noapte in casa sau zile in sir, munceste fara incetare in proiecte, se agita fara rost, face planuri, nevoie crescuta de sex etc)
– implicare excesiva in activitati placute cu potential periculos )cumparaturi excesive, condus cu viteza, indiscretii sexuale etc.)

Pot aparea si simptome psihotice, deliruri congruente sau nu cu dispozitia (pacienti pot crede ca sunt cei mai bogati oameni de pe Pamant, ca sunt rude cu mari celebritati, ca au facut inventii deosebite, ca au puteri paranormale etc )si halucinatii (aud voci, au vedenii etc.). Modificarile de comportament sunt atat de severe incat necesita spitalizare sau afecteaza grav viata persoanei pe plan social, profesional sau familial.

Episodul mixt este o combinatie de depresie si manie in aceeasi perioada de timp (de cel putin o saptamana), iar episodul hipomaniacal este o simptomatologie maniacala mai blanda , care nu necesita spitalizare.

Tulburarea bipolara II este definita de existenta de episoade depresive si de episoade hipomaniacale.
Debutul este in general in jur de 30 de ani si este de de obicei printr-un episod depresiv. Tulburarea este recurenta, cu alternata variata intre episoade diferite: maniacale, depresive, hipomaniacale, mixte. Initial in cursul bolii intervalul dintre episoade este mai mare, chiar cativa ani, cu scurtarea acestora pe masura ce boala se agraveaza.

Pacientii cu tulburare bipolara I au un prognostic mai rezervat decat cei cu tulburare depresiva majora, dar acesta s-a imbunatati simtitor de la introducerea tratamentului profilactic cu litiu.

Factorii genetici au un rol mai mare decat in tulburarea depresiva recurenta:
– 50% din pacientii bipolari au un parinte cu tulburare de dispozitie
– copilul cu un parinte bipolar are un risc de 25% de a face boala
– copilul cu ambii parinti bipolari are un risc de 50-75% de a face boala
– rata de concordanta la gemenii MZ bipolari ( in cate cazuri au gemenii identici aceeasi boala, ei avand gene identice): 40-70% (dupa unii autori 40-90%)

Tratamentul este in primul rand medicamentos, cu administrarea de stabilizatoare de dispozitie (denumite si ortotimizante) si uneori antipsihotice.