Diferența de presiune între interiorul și exteriorul podului face să existe un schimb de aer între cele două. Acest schimb de aer se măsoară, în esență, prin etanșeitate.
Principalul motor al diferențelor de presiune între interior și exterior este vântul. Chiar și o adiere ușoară poate provoca o diferență de presiune. Practic, atunci când bate vântul se va crea o presiune pozitivă pe direcția din care acesta suflă, iar pe partea opusă se va crea o presiune negativă, care va împinge aerul spre exterior.
Un alt mod în care se crează diferențe de presiune se produce în anotimpul rece când sunt pornite sistemele de încălzire. Odată cu încălzirea, va crește presiunea în încăperile superioare ale clădirii, iar încăperile de la niveluri inferioare vor aspira aer rece pentru a compensa diferența de presiune.
De ce este importantă etanșarea podului?
Se presupune că etanșeitatea la aer este necesară în cazul clădirilor moderne, că presupune o muncă foarte grea și că nu este ceva aplicabil unei case obișnuite. Din păcate, acest mod de gândire trădează neînțelegerea felului în care funcționează etanșeitatea.
Etanșeitatea la aer și pierderile de ventilație reprezintă între 15% și 20% din pierderea de căldură a clădirii. O cantitate cu adevărat semnificativă.
Mai mult, prin reducerea scurgerilor de aer prin țesătura podului, obtineți o calitate a aerului mai bună în interiorul căminului dumneavoastră. Schimbul de aer cald și umed de pe timpul iernii va produce condens, care apoi va crește umiditatea la nivelul podului. Acest fenomen va provoca creșterea mucegaiului, care poate afecta calitatea aerului din interiorul căminului.
Etanșeitatea mai este importantă și pentru menținerea unei temperaturi constante indiferent de anotimp. Prin etanșarea podului, curenții de aer nu vor pătrunde din exterior în interior, ceea ce va ajuta la creșterea gradului de confort în interiorul casei.
Ce material să aleg pentru etanșarea podului?
Având în vedere importanța etanșării podului, alegerea materialului folosit în acest proces este esențială.
Față de materialele sintetice, materialele din fibre naturale au o eficiență dovedită în împiedicarea schimbului de mase de aer. Materialele precum fibra din lemn au o structură complexă și compactă, care nu permite aerului să le străbată din nicio direcție. În plus, îmbinarea dintre plăci este una perfectă, care nu lasă spații goale care ar permite aerului să circule.
Atunci când vine vorba despre etanșarea podului și protejarea casei împotriva pierderilor de ventilație și a mucegaiului, dar și pentru creșterea gradului de confort din interior întregii clădiri, fibra de lemn este o soluție sigură și eficientă.
Izoleaza acum podul casei cu fibră de lemn si descopera aici cele mai bune soluții și oferte de azi, in Romania!
sursa foto – STEICO