Sezonul rece înseamnă vânt puternic, gheață și zăpadă, dar oamenii se îmbolnăvesc și se rănesc în timpul iernii, așa că specialiștii din domeniul medical nu iau pauză niciodată. Totuși, aceștia au nevoie de îmbrăcăminte potrivită pentru sezonul rece, pentru a nu deveni ei înșiși pacienți. Un costum medical conceput pentru vremea rece are rolul de a proteja articulațiile, pielea și sistemul imunitar. Când vine vorba despre cum este necesar să se îmbrace specialiștii medicali în timpul iernii, este clar că ei nu pot renunța la uniforma lor. Există uniforme medicale special concepute pentru vremea rece, dar există și modalități prin care se pot îmbrăca suficient de gros, obținând totodată acel aspect profesional la care se așteaptă pacienții.

De ce sunt necesare uniformele medicale pentru perioada rece?

În timpul sezonului rece, cu toții facem trecerea la garderoba de iarnă, asta însemnând că nu mai putem purta unele articole vestimentare sau unele materiale. În mod similar, și specialiștii din sectorul medical trebuie să facă trecerea la uniformele medicale de iarnă. Pe lângă faptul că temperaturile sunt foarte scăzute, în unitățile medicale este adesea destul de rece. Facilitățile medicale împiedică dezvoltarea bacteriilor prin închiderea termostatului. Bacteriile se dezvoltă la temperaturi ridicate, astfel încât unitățile medicale tind să mențină temperaturile mai scăzute pentru a încetini dezvoltarea bacteriilor și a virușilor.

În al doilea rând, temperaturile sunt mai scăzute în unitățile medicale pentru combaterea condensului. Condensul poate capta bacterii și viruși, sporind riscul de transmitere. Prin menținerea unităților medicale la o temperatură mai scăzută, există o reducere a umidității, ceea ce înseamnă șanse mai mici de formare a condensului pe instrumentele medicale și pe alte suprafețe sterilizate.

Cum puteți să vă mențineți confortul în timpul sezonului rece?

Uniformele medicale sunt concepute pentru mai multe scopuri, inclusiv pentru protejarea pielii de substanțele chimice dure. Cele mai multe uniforme și costume sunt concepute în esență pentru a acționa ca o barieră între specialistul medical și pacienți. Nu sunt concepute pentru a ține de cald, motiv pentru care sunt adesea confecționate din țesătură subțire, rezistentă la pete, care rămâne rece. În timpul sezonului rece, este recomandată purtarea de halate medicale peste uniformă sau costum. O altă opțiune potrivită atât pentru femei, cât și pentru bărbați, ar fi purtarea bluzelor cu mâneci lungi sub cămașa uniformei. Încercați să optați pentru o bluză albă sau neagră, fără imprimeuri și fără scris. Acestea arată profesionist și se potrivesc cu uniformele de orice culoare. Se poate purta chiar și un tricou subțire sub cămașa uniformei pentru un strat suplimentar de protecție. Bluzele și tricourile mulate sunt cele mai indicate, în locul celor supradimensionate, care pot adăuga volum.

Pentru partea inferioară, lenjeria de corp termică purtată sub pantalonii uniformei este recomandată, mai ales dacă vă conduceți frecvent pacienții afară sau îi escortați din ambulanță. Există și opțiunea de a purta costume medicale căptușite, cu un strat exterior realizat dintr-o combinație de poliester, raion și spandex și căptușeala realizată dintr-o combinație de poliester și spandex. Aceste combinații de țesături nu numai că asigură confortul termic, dar totodată previn supraîncălzirea și rezistă la șifonare.