Alături de bradul împodobit, Crăciunița este alt simbol al sărbătorilor de iarnă. Aceasta mai este cunoscută și sub denumirea de ‘’Steaua Crăciunului’’ sau ‘’Floarea Nopții Sfinte’’. Este o floare care fascinează prin modul în care își poate schimba frunzele din verde în roșu.

Care este legenda Crăciuniței?

Cea mai cunoscută este legenda în care se povestește despre fetița săracă ce voia să ajungă la slujba de Crăciun. Întrucât nu avea bani să dăruiască la biserică, a adus un buchețel de flori, fiind convinsă că orice dar oferit este important. În momentul în care a ajuns în biserică, culoarea verde a frunzelor s-a transformat miraculos într-un roșu aprins. De aceea există credința conform căreia, cine dăruiește această floare va avea parte de sărbători liniștite și o viață cu noroc.

Cum a devenit ‘’Steaua Crăciunului’’ vedeta sezonului de iarnă și simbol al credinței?

Până să citești articolul acesta știai că există flori de Crăciun?Crăciunița este exemplul cel mai îndrăgit în toată lumea. Pe lângă faptul că îți înfrumusețează încăperea, există și alte motive care fac din această floare un ‘’must-have’’. Tradiția spune că, cei care obișnuiesc să îngrijească o astfel de plantă în perioada Crăciunului, vor atrage noroc și liniște în casă. Nu degeaba poartă și numele de ‘’Floarea Nopții Sfinte’’. Crăciunița este simbolul purității și credinței, astfel că ilustrează cum nu se poate mai bine miracolul Crăciunului. Astfel, atunci când ești în căutarea unei flori de dăruit, amintește-ți de această legendă și alege o floare de Crăciun, ca invocare al celui mai puternic sentiment – dragostea.

  • Frunzele din partea superioară etalează superbe nuanțe de roșu (crem, galben, orange, roz, verde deschis, după caz), care se păstrează astfel până la sosirea primăverii.
  • După ce încep să îi cadă frunzele sau să se înnegrească lăstarii, planta trebuie doar tunsă. Capacitatea de regenerare este incredibilă.
  • Este o floare cu o durată de viață lungă de câțiva ani, fără să aibă nevoie de îngrijiri speciale, în afară de câteva reguli simple, de bază. Nu este o plantă sensibilă sau pretențioasă. Aceasta rezistă chiar și până la o săptămână fără să fie udată sau la temperaturi de minim 15 grade.

Cum trebuie îngrijită Crăciunița?

Simbol al iubirii și credinței, această planta iubește lumina. Plasează Crăciunița într-un loc luminos, cu o temperatură de 20-23 de grade Celsius, însă ai grijă să nu fie expusă direct la soare. Vara, sau când temperaturile sunt în creștere, adăpostește floarea undeva la umbră, pentru a se evita pierderile de apă prin transpirație.

Crăciunița iubește moderația. Prin urmare, nu trebuie așezată lângă fereastră unde circulă curenții de aer, dar nici lângă surse de căldură, precum caloriferul.

Floare necesită udată doar când pământul este uscat. Apa în exces acumulată în farfuriuța ghiveciului trebuie eliminată rapid, pentru ca umezeala să nu atace rădăcinile.

Pentru mutarea florii într-un alt vas, se recomandă să aștepți luna mai. Pentru a fi scoasă afară, luna iunie este momentul propice. O poți așeza pe balcon, sau în grădină, dar ferită de curenții puternici.

Dacă dorești să impresionezi persoana dragă cu un cadou original, Crăciunița este o idee inspirată, în special pentru iubitorii de flori sau pentru cei care încă nu au plante în casă. Floarea Crăciunului nu cere prea mult efort din partea proprietarului, dar oferă în schimb un efect cromatic care completează în mod magic peisajul de sărbătoare.