În fiecare an, milioane de oameni se îmbolnăvesc de gripă. Cel mai bun mod de a evita să vă îmbolnăviți este vaccinarea anuală împotriva gripei, dar dacă ați luat deja gripă, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă recuperați mai repede.

În primul rând, odihniți-vă mult. Deși ar putea fi tentant să încercați să treceți peste și să vă păstrați programul obișnuit, trebuie să îi acordați corpului dumneavoastră timp să se recupereze. Dormiți mult noaptea și faceți sieste în timpul zilei, mai ales dacă vă simțiți obosit sau aveți febră.

De asemenea, trebuie să rămâneți hidratat. Beți mai multă apă decât de obicei. Evitați alcoolul și cofeina, deoarece acestea vă vor deshidrata și mai mult.

Un lucru pe care nu ar trebui să îl faceți este să luați medicamente care conțin aspirină sau ibuprofen, cu excepția cazului în care un medic vă indică în mod special acest lucru. Aceste medicamente subțiază sângele și pot îngreuna lupta organismului dumneavoastră împotriva virusului. În schimb, încercați să luați paracetamol.

Mergeți la medic pentru un consult

Dacă aveți gripă, consultați un medic cât mai curând posibil pentru ca acesta să vă poată prescrie medicamente antivirale care vor ajuta la scurtarea duratei și la reducerea simptomelor bolii dacă sunt luate în termen de 48 de ore de la debut.

Există o mulțime de informații despre ce trebuie să faceți dacă aveți gripă și poate fi greu să le sortați pe toate. De aceea, am alcătuit această listă cu ce trebuie să faci dacă ai gripă:

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face dacă aveți gripă este să stați acasă și eventual puteți face un test gripă. Aceasta ajută organismul dumneavoastră să lupte împotriva infecției și vă împiedică să o răspândiți altora. Dacă trebuie să ieșiți din casă, încercați să evitați pe cât posibil contactul apropiat cu alte persoane.

Dacă nu puteți merge la un medic, așteptați cel puțin 24 de ore după ce v-a scăzut febra înainte de a ieși în public. Acest lucru va diminua riscul de răspândire a infecției. Dacă dumneavoastră sau altcineva din gospodărie are peste 65 de ani sau are un sistem imunitar slăbit, luați în considerare posibilitatea de a întreba medicul dumneavoastră dacă este recomandat un medicament antiviral.

Deoarece este cauzată de un virus și nu de o bacterie, antibioticele nu vor avea niciun efect asupra simptomelor gripei. Antibioticele ar trebui folosite doar pentru infecții bacteriene, cum ar fi bronșita sau pneumonia.

Suplimentele de vitamina C pot ajuta la reducerea duratei simptomelor răcelii, dar nu sunt eficiente împotriva simptomelor gripei.

1. Ia-o mai ușor.

Gripa este o boală gravă. Corpul tău a fost invadat de un virus și va dura ceva timp până când te vei putea scutura complet de el. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine este să te odihnești din plin și să îi dai corpului tău șansa de a se vindeca singur.

2. Mănâncă alimente sănătoase și bea multă apă.

Este important să te asiguri că organismul tău are toate vitaminele, nutrienții și mineralele de care are nevoie pentru a-și recăpăta forțele și a lupta împotriva virusului care provoacă această boală. Încercați să mâncați multe legume cu frunze verzi, cereale integrale și carne slabă, cum ar fi puiul sau curcanul – și nu uitați de acele fructe și legume importante! Broccoli, spanac, căpșuni – toate sunt pline de antioxidanți care îți vor stimula sistemul imunitar, astfel încât să nu te mai simți ca un gunoi în cel mai scurt timp.

3. Dormi mult noaptea și trage un pui de somn în timpul zilei dacă ai nevoie.

Somnul îți ajută organismul să se vindece și să lupte împotriva virușilor sau infecțiilor – așa că asigură-te că ai parte de suficient! Obțineți 8 ore

Gripa este o boală gravă care poate apărea în orice moment al anului, dar este deosebit de frecventă în lunile de toamnă și de iarnă. Și, deși există multe tulpini diferite de gripă, aceasta este mai frecventă în anumite regiuni ale lumii.

Simptomele gripei includ: febră, frisoane, dureri de gât, tuse, nas înfundat, dureri de cap, dureri musculare sau corporale, oboseală și, în unele cazuri, vărsături sau diaree. Gripa poate provoca complicații precum pneumonie și infecții respiratorii.

Puteți evita să vă îmbolnăviți de gripă dacă vă faceți anual vaccinul antigripal. De asemenea, ar trebui să evitați contactul apropiat cu persoanele bolnave, spălându-vă frecvent pe mâini (mai ales după ce atingeți lucruri care ar putea fi contaminate), stând departe de mulțimi (deoarece gripa este foarte contagioasă) și mâncând alimente sănătoase (cum ar fi fructe/legume) pentru a vă menține sistemul imunitar puternic. Dacă vă îmbolnăviți de gripă, este important să stați acasă de la serviciu sau de la școală și să nu împărțiți alimente/băuturi/utilitare cu alte persoane din casă până când vă veți însănătoși.