Acoperișurile metalice au fost utilizate în principal doar pentru proiecte comerciale, dar astăzi este unul dintre materialele de acoperiș cu cea mai rapidă creștere, utilizate atât pentru acoperișurile rezidențiale, cât și pentru cele comerciale.

Din ce în ce mai multe persoane din întreaga lume iau decizia de a investi în acoperișuri metalice rezidențiale. Este ușor de înțeles că beneficiile acoperișurilor metalice sunt de neconstestat.

Ploaia pe un acoperiș de tablă se dovedește atât de liniștitoare încât poate fi regăsită atât pe aparatele cu zgomot alb, cât și pe aplicațiile de meditație, dar acesta nu este singurul motiv pentru popularitatea sa printre proprietarii de case de astăzi.

Dacă ești curios de ce acest material de construcție a cucerit atât de mulți proprietari, în acest articol vei găsi o listă  a beneficiilor acoperișurilor metalice.

Astfel, vei putea face o alegere în cunoștință de cauză în cazul în care îți dorești sau nu acoperiș metalic pentru casa ta.

  1. De lungă durată

Printre toate beneficiile acoperișului metalic, durata de viață a acestuia este întotdeauna enumerată ca fiind cel mai important beneficiu. În comparație cu țigla tradițională, metalul este mult mai durabil și de lungă durată. Când este instalat și întreținut corespunzător, un acoperiș metalic normal poate dura între 25 și 50 de ani.

  1. Greutate ușoară

Dacă compari materialele metalice moderne pentru acoperișuri cu alte materiale tradiționale pentru acoperișuri, cum ar fi plăcile de beton, vei descoperi că metalele sunt mult mai ușoare. Metalul, care cântărește puțin, ușurează procesul de instalare și te ajută să economisești  la construirea structurii de susținere.

  1. Rapiditate și instalare ușoară

Viteza și instalarea ușoară sunt beneficii ale acoperișului metalic care nu pot fi ignorate. Lungimea, lățimea și proporția dimensiunilor îl fac ușor de manevrat. Majoritatea materialelor metalice pentru acoperișuri vin în mai multe secțiuni simple sau în panouri, care pot fi manipulate și instalate cu ușurință.

  1. Înclinație minimă a acoperișului

Un acoperiș metalic poate fi instalat indiferent de panta structurii. Instalarea acoperișurilor metalice pe pantă mică este adesea mai puțin costisitoare și cu mai puține cerințe de material pentru acoperiș decât o pantă abruptă.

  1. Potrivite pe timp de ploaie și ninsoare

Pentru cei care locuiesc în zone cu zăpadă abundentă sau în zone ploioase, acoperișurile metalice se dovedesc cea mai bună alegere. Suprafața tablei de metal este dură și alunecoasă prin natură, ceea ce face ca zăpada și apa să fie greu de prins.

În plus, dacă instalezi acoperișuri metalice în tonuri închise, acestea dublează beneficiile acoperișului metalic.Tonurile închise ale acoperișului metalic se încălzesc rapid la soare, încurajând topirea zăpezii.

  1. Eficiență energetică

Casele cu acoperișuri metalice permit proprietarului să aibă beneficii legate de eficiența energetică. Un acoperiș de asfalt este realizat în principal din componente de hârtie și se degradează lent datorită tuturor tipurilor de vreme. Pe casele cu acoperișuri metalice, panourile reflectă razele soarelui departe de casă în timpul verii, economisind costurile de aer condiționat cu 10-25%.

În timpul iernii, căldura radiantă a casei se transferă de pe acoperișul metalic din interior și menține căldura în casă, permițând economii considerabile la costurile de încălzire.

  1. Prietenoase cu mediul

Produsele pe care le folosim în viața noastră de zi cu zi provoacă multe daune mediului înconjurător. Folosind acoperișul rece din metal, nu doar reduceți factura la energie electrică, ci și minimizați utilizarea resurselor naturale. De asemenea, aproximativ 25 și 95% din metale sunt materiale reciclate.

De asemenea coperișurile metalice și panourile solare fac o combinație excelentă. Este ușor să instalezi un panou solar pe un acoperiș metalic, panoul solar oferă un plus de umbră acoperișului și maximizează răcirea.

Un alt mare avantaj al acoperișurilor metalice este că sunt 100% reciclabile. Până la sfârșitul duratei sale de viață, metalul poate fi reciclat și transformat într-o nouă foaie de metal sau alte produse.

  1. Rezistente la mușchi și ciuperci

Motivul pentru care acoperișul din șindrilă din lemn și asfalt au o durată de viață mai scurtă este că sunt predispuse la mucegai, mușchi și ciuperci. În cazul metalului, acest lucru nu este valabil. În  plus, acoperișul metalic îți protejează casa de rozătoare, deoarece acestea nu mai pot pătrunde în podul casei tale.

  1. Rezistent la foc

Acesta este unul dintre cele mai puternice beneficii ale acoperișului metalic pentru persoanele care locuiesc în zone predispuse la incendii. Rezistența la foc a unui acoperiș poate fi ceea ce salvează o casă atunci când au loc aceste evenimente tragice.

Majoritatea acoperișurilor metalice sunt considerate a fi clasate de asamblare A, ceea ce înseamnă că acoperișul și materialul de acoperiș de dedesubt oferă protecție suplimentară la foc.

Majoritatea oamenilor cred că acoperișurile metalice atrag fulgerele, dar aceasta este o afirmație complet falsă. Deoarece majoritatea acoperișurilor metalice sunt considerate a fi clasificate pentru asamblare de Clasa A, ceea ce înseamnă că acoperirea și materialul de acoperiș de la bază oferă protecție suplimentară la foc.

Acest lucru face ca materialele metalice pentru acoperișuri să fie una dintre cele mai rezistente la foc de pe piață pentru materialele de acoperiș.

  1. Potrivit pentru toate anotimpurile și climatele

Capacitatea de a se potrivi oricărui tip de climă și sezon este unul dintre cele mai bune beneficii ale acoperișului metalic. În zonele în care apar adesea furtuni de iarnă, permite zăpezii și gheții să alunece mai ușor.În zonele cu climat cald și umed, sunt alternativa cea mai potrivită deoarece rezistă la umiditate și reflectă căldura.

Aceste 10 beneficii ale acoperișurilor metalice sunt motivul pentru care acoperișurile metalice sunt azi la mare căutare.