Cu toții cunoaștem cât de utilă este asigurarea de sănătate. Fiecare persoană salariată beneficiază de aceasta, în baza adeverinței de salariat eliberată de angajator. Apoi, alte categorii de persoane care beneficiază automat de această asigurare sunt toți copiii până la vârsta de 18 ani; absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni după aceasta; ucenicii sau studenții, care nu realizează venituri din muncă; tinerii cu vârsta de până la 26 de ani, care provin din sistemul de protecție a copilului și nu realizează venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social; veteranii de război; persoanele cu handicap, care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse; femeile însărcinate, în cazul în care acestea nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe țară. Însă ce se întâmplă cu persoanele care nu se află în aceste categorii și nici nu au un loc de muncă? Există o soluție și pentru acestea, soluție despre care poți afla mai multe detalii în rândurile de mai jos.

Așadar, pentru ca o persoană neangajată să poată beneficia de aceleași avantaje ca și o persoană angajată, în ceea ce privește asigurarea de sănătate, aceasta trebuie să cotizeze la stat, în mod independent, în fiecare lună. Prin urmare, având în vedere faptul că o asigurare de sănătate presupune 5,5% din salariul minim pe economie pe lună, o persoană șomeră trebuie să cotizeze lunar cu suma de 38,5 lei la trezoreria orașului din care face parte. Dacă persoana respectivă este șomeră de puțin timp, aceasta poate începe direct prin achitarea sumei de 38,5 lei pe lună. Însă în cazul în care persoana respectivă este șomeră de cinci ani sau o perioadă mai lungă decât atât, pentru început ea trebuie să depună la trezoreria din oraș suma de 231 lei, abia apoi urmând cealaltă parte normală a procesului de achitare.

Odată achitată prima taxă, persoana în cauză trebuie să meargă la sediul CAS, unde prin chitanță să demonstreze că a cotizat la stat cu suma menționată mai sus. Apoi, persoanei în cauză i se va încheia asigurarea de sănătate de care avea nevoie, primind titlul de ,,asigurat medical”. Chiar și după semnarea acestui contract, până în momentul în care persoana respectivă nu își găsește un loc de muncă, trebuie să continue să plătească acei 38,5 lei.